Sympózium v Granade – vedecké podujatie alebo antiočkovacia propaganda?

autoimmunity_vaccines_granada2. Medzinárodné sympózium o vakcínach (Granada, 2012), na ktoré sa pomerne často odvolávajú slovenskí odporcovia očkovania pri spochybňovaní informovanosti našich odborníkov (napr. tu a tu), bol zaštítený nadáciou známych anti-očkovacích aktivistov z USA.

Dwoskin Family Foundation je filantropickou nadáciou Alberta a Claire Dwoskin. Nadácia je financovaná výlučne z príspevkov rodiny Dwoskin, ktoré dosiahli 600,000 USD v roku 2010 a 750,000 USD v roku 2011. Ďalšia veľká časť aktív je viazaná v investičných fondoch. Celkový majetok Dwoskin Family Foundation sa v roku 2011 pohybovali na sume 3,5 milióna USD.

Claire Dwoskin je zároveň členkou dozornej rady NVICnajvplyvnejšej anti-očkovacej organizácie v Amerike, ktorú nadácia Dwoskinových pomáha financovať. Claire sa netají svojim proti-očkovacím postojom ani vo svojich verejných vystúpeniach. Pamätným sa stal najmä jej výrok, v ktorom vyhlásila Paula Offita za klamára a dodala, že:

“Vakcíny sú jedový holokaust na mozgy a imunitné systémy našich detí.” 

Manželia prostredníctvom svojej nadácie financujú viaceré projekty, ktoré majú slúžiť ich anti-očkovacím aktivitám. V roku 2010 dali 25,000 USD na film “Väčšie dobro” (The Greater Good), ktorý nie je ničím iným, ako čistou antivax propagandou. Film bol odvysielaný aj v samotnom závere sympózia v Granade.

1. ročník sympózia, ktorý predchádzal tomu španielskemu, zorganizovali Dwoskinovci pred troma rokmi na Jamajke. Podujatie s názvom “Vaccine Safety„ prebiehalo v luxusnom hotelovom rezorte, kde sa cena za 1 izbu pohybuje okolo 5,000 USD za týždeň! To je celkom zaujímavý údaj v kontexte námietok, ktoré chrlia odporcovia očkovania na adresu väčšiny lekárov a ich úplatkov z Big Pharma.

tomljenovic a shawEšte zaujímavejšie je, že na Jamajke dostal priestor aj podvodník Andrew Wakefield, viacerí očkovací pseudo-odborníci (napr. Dr. Levvy Palevsky) a samozrejme aj Dwoskinových dvorní bádatelia Christopher Shaw and Lucija Tomljenovic (na obrázku). Mená dvoch posledných menovaných rezonujú medzi odborníkmi hlavne kvôli ich:

1) konfliktom záujmov: od Dwoskin Family Foundation dostali príspevky v súhrnnej sume 135,000 USD na výskum “toxicity hliníka”. Od roku 2011 ich sponzoruje aj Katlyn Fox Foundation – ďalšia nadácia, ktorá živí antiočkovaciu propagandu. Katlyn Fox Foundation založili rodičia, ktorí veria, že ich dcéra zomrela následkom očkovania.

2) veľmi slabej reputácii: obaja sú autormi viacerých „bad science“ štúdii s hrubými metodologickými chybami, o ktorých sa popísalo už veľa, napr. tu, tu, tu, tu, tu, tu, a tu. V skratke sa dá povedať, že metodológiu svojich výskumov podmieňujú želanému výsledku, teda takému, ktorý má spochybniť bezpečnosti očkovania. Antivax ich “nevedeckosť”, samozrejme, neprekáža a veselo sa na ich štúdie odvolávajú. Niektoré ich štúdie boli publikované v odborných časopisoch Lupus, Vaccine a Anorganická biochémia, ktoré tiež financuje nadácia Claire Dwoskin.

Shaw a Tomljenovic prednášali aj na 2. Medzinárodnom sympóziu o vakcínach v Granade, takže je celkom zrejmé, prečo je toto podujatie takým lákadlom pre odporcov očkovania (nielen tých slovenských). Shaw toto sympózium, dokonca, spolu s Claire Dwoskin moderoval.

2. Medzinárodné sympózium o vakcínach v Granade bolo poldenným podujatím, ktoré bežalo popri hlavnému programu veľkého 8. Medzinárodného kongresu o autoimunite. Napriek očividným konfliktom záujmov a otáznej odbornosti niektorých prednášajúcich tak toto satelitné sympózium získalo punc dôveryhodnosti a vedeckosti.

Nasledujúci ročník kongresu o autoimunite bude v francúzskom Nice, ktorý bude zrejme pre antivax rovnako tak zaujímavý ako bol ten predošlý. V poradí 3. ročník sympózia o vakcínach bude sponzorovať CMSRI -združenie na podporu výskumu bezpečnosti vakcín a ich komponentov, ktorého zakladateľkou a členkou predstavenstva nie je nikto iný ako sama Claire Dwoskin.

Komentáre sú uzavreté.

Blog Stats

  • 379 763 hits